Buiten en binnen spelen

Dagelijks wil ik samen met de kinderen spelenderwijs bezig zijn aan sport en spel. Het is belangrijk voor kinderen om te bewegen om hun energie kwijt te kunnen en lekker in hun vel te kunnen zitten. Buitenspelen is niet alleen ontzettend leuk voor kinderen, het is onmisbaar voor hun ontwikkeling en heeft ook een positief effect op het concentratievermogen en de leerprestaties op school. Kinderen die veel (buiten) spelen hebben een betere hersenontwikkeling en leervermogen dan kinderen die weinig en/of binnen spelen. Kinderen worden gezonder, slimmer en socialer. Voor hen is er niks heerlijker dan lekker buiten bezig zijn en samen met vriendjes de wereld ontdekken. Hutten bouwen, klimmen, ravotten en met elkaar nieuwe spelletjes bedenken.

Buiten spelen is goed voor de motorische ontwikkeling van kinderen:

  • kinderen kunnen rennen, klauteren, glijden, springen of zich verstoppen;
  • gooien, vangen en schoppen;
  • schommelen en buigen.

Bovendien stimuleert buiten spelen de cognitieve ontwikkeling van kinderen:

  • ze leren tellen (hoeveel pootjes heeft de spin);
  • ontwikkelen kennis over het weer, materialen en planten.

Ook wordt de sociale ontwikkeling gestimuleerd:

  • wanneer kinderen zich veilig voelen buiten en voldoende uitdaging vinden zal ook het samen spelen beter gaan;
  • zullen er onderling minder conflicten ontstaan;
  • daarnaast gebruiken kinderen buiten veel meer hun zintuigen;
  • ze doen ervaring op met geuren, kleuren, temperatuurverschillen, geluiden, regen, wind en zon.

Naast het buiten spelen hebben we ook uitstapjes in de natuur of gaan we naar de bibliotheek en kinderboerderij “de Blije Bij”. Maar ook gewoon meedraaien in het normale (gezins)leven. Af en toe een bezoekje aan de supermarkt of de groenteboer hoort daar ook bij.

Binnen spelen

Elke groep heeft een eigen ruimte met voldoende en verantwoord spel- en ontwikkelingsmateriaal, dat bij de leeftijd van de kinderen past. Er zijn verschillende speelhoeken, een winkelhoek, poppenhoek, een bouwhoek, een voorleeshoek en een autohoek. De hoeken zijn zo ingericht dat ze stimuleren tot samenspel. Voor de baby’s is er een box aanwezig.

Rust en privacy

Kinderen doen veel en graag samen, maar hebben ook behoefte aan rust en privacy. Bij hun spel- en leer-activiteiten willen ze soms niet gestoord worden om geconcentreerd bezig te kunnen zijn. Ze hebben bij ons thuis ook een hoekje waar ze alleen of met z’n tweeën rustig een boekje kunnen bekijken of een plekje om met een vriend(innetje) te spelen.